Sporters

Mijn dochter sport intensief. Meerdere malen per week – tijdens trainingen en wedstrijden – vraagt zij veel van haar lichaam, op zowel fysiek als mentaal gebied. Regelmatig heb ik haar kunnen ondersteunen na een blessure om haar weer in topconditie te krijgen en ook tijdens trainingen en wedstrijden heb ik met enige regelmaat clubgenoten mogen opkalefateren. Mijn handen heb ik immers altijd bij me! Inmiddels heb ik ook altijd naaldjes, acutape en eigengemaakte kruidenzalfjes in mijn EHBO-koffer.

Omdat het steeds meer voorkwam dat ik gevraagd werd blessures te behandelen, ben ik mij gaan verdiepen in de wereld van de sport. Gelukkig vind ik lichamen ontzettend boeiend en ga ik graag een uitdaging aan. Ik ben gaan bijscholen met als doel zoveel mogelijk kennis en toepassingsmogelijkheden te vergaren. Dit betekende voor mij een mooie hernieuwde kennismaking met anatomie en een combinatie van Westers kijken en Westerse-Chinese oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van Tuina-of sportmassage met een triggerpointbehandeling of acupunctuur.

Een lichaam mag even pieken, maar moet ook rusten, herstellen en afvalstoffen afvoeren. Preventief behandelen is belangrijk, ook bij sporters! Voorkomen is altijd beter dan genezen. Spieren moeten soepel zijn, pezen goed doorbloed, ademhaling diep,  hoofd en lijf ontspannen. Botten, gewrichten en hart moeten in staat zijn de zware belasting te verwerken en uiteraard is een gezonde portie zelfvertrouwen prettig!.  Sporten is leuk, maar moet ook verantwoord zijn.

Voeten zijn de basis van het lichaam. De bouw van de voeten is erg complex. Voeten bestaan uit 26 botten en 33 gewrichten, verbonden door spieren en banden die zorg dragen voor goed functioneren van de voet én (door de anatomische spierkettingen) voor de rest van het lichaam. Als het met de voeten niet goed zit, gaat dit een reactie en belasting geven op in ieder geval de knieën, de heupen, de rug en de schouders.  Maar ook vermoeidheidsklachten of hoofdpijn kunnen optreden, net als beweging gerelateerde klachten. Mobilisatie en stretching kunnen een mooie manier zijn om deze anatomische spierkettingen in balans te brengen of om beweging te krijgen in gewrichten.
Maar ook sportreflexologie is een geweldig mooie manier om doorbloeding van spieren en pezen te verbeteren, om melkzuur af te voeren, maar ook om nachtrust te bevorderen. Een goede nachtrust is heel belangrijk voor mentale gezondheid en focus, maar ook voor het herstel van spierweefsel.

Daarnaast is zowel sportreflexologie als ‘stretching en mobilisatie’ fantastisch om blessures aan bijvoorbeeld achillespees, knie of enkel te behandelen, maar ook shinsplints, hielspoor, kuitproblemen en nek-, schouder- en rugklachten. Het mooie van TCM is, dat er verder gekeken wordt dan alleen de blessure, maar dat lichaam én geest in balans worden gebracht, met als uiteindelijk doel een gezonde sporter die snel herstelt van zijn krachtinspanningen. Behandelingen kunnen worden ondersteund door het meegeven van oefeningen voor balans en ter versterking van spieren.

Cupping, acupunctuurnaaldjes, acutape (ook wel sporttapen, fysiotapen, kinesiotapen of medical taping genoemd) en moxa kunnen worden ingezet om effecten te vergroten. Ook electroacupunctuur is een mooie aanvulling om Qi en Bloed beter te bewegen en herstel te bevorderen.

In 2021 heeft Bianca de ‘Bijzondere beroepsbekwaamheid in de musculoskeletale, orthopedische en sportletsels – OsteoAcupunctuur en Sportacupunctuur’ behaald.

Pieds nus
Steenstraat 29
5981 AC Panningen
06 25 22 78 62
bianca@piedsnus.nl
openingstijden:
maandag:8.45 - 15.30 uur
dinsdag:8.45 - 15.30 uur
woensdag:8.45 - 15.30 uur
donderdag:8.45 - 15.30 uur
vrijdag:8.45 - 15.30 uur
kvk-nummer:61043451
btw-nummer:NL002054251814
lid VBAG en RBCZ
LidnummerNVTCG ZHONG 2023041
lid van KAB