Moxa en cuppen

Moxa

Er wordt weleens gezegd dat een praktijk in Chinese geneeswijzen naar moxa hoort te ruiken, anders is het geen goede praktijk. Dit geeft wel aan hoe belangrijk moxa is binnen de TCM. Moxa is een kruid, Artemisia vulgaris, bijvoet. Het wordt gedroogd via een speciale procedure en daarna kan het tot een soort sigaar worden geperst. Er zijn diverse soorten. Bij ‘pieds nus’ maken we gebruik van dunne en iets dikkere moxa sticks, afhankelijk van de klacht. Soms gebruiken we losse moxa, als ‘rijstkorreltje’ gedraaid of op een schijfje gember gezet. De warmte en de werking zijn geweldig! Moxa verwarmt, beweegt Qi en stopt pijn. Het helpt bij weefselregeneratie en verbetert de doorbloeding. Het verhoogt het aantal witte en rode bloedcellen en heeft daarmee effect op afweer en zuurstoftoevoer.

Moxa is breed inzetbaar. Bij kinderwens of menstruatieklachten,  voor het draaien van een baby in stuitligging, bij Koude klachten, om energie aan te vullen of Bloed te maken en zelfs bij bedplassen, botbreuken en littekenbehandeling kan moxa worden ingezet. Enige nadeel is dat moxa enorm stinkt. Daarom maken we soms de overweging om een moxalamp te gebruiken. Dit is een soort warmtelamp, die heerlijk comfortabele ontspanning geeft tijdens een behandeling.

Cuppen

Cupping is een techniek waarbij de huid vacuüm wordt gezogen. Door dit vacuüm trekken de huid en de spierlaag omhoog, waardoor er een betere doorbloeding en lymfecirculatie ontstaan. Zo kunnen stagnatie en pijn worden opgelost (bijvoorbeeld bij een Frozen shoulder) en pathogene factoren (griep) het lichaam verlaten. Het immuunsysteem wordt versterkt, triggerpoints worden aangepakt en het lichaam ontspant. Bianca maakt gebruik van zowel plastic cups als glazen cups. Deze laatste worden ingezet bij vuurcuppen. Na de behandeling kunnen de plekken waar de cups hebben gezeten verkleuringen geven; van rood tot blauw tot zwart. Dit hoort bij het genezingsproces.

Pieds nus
Steenstraat 29
5981 AC Panningen
06 25 22 78 62
bianca@piedsnus.nl
openingstijden:
maandag:8.45 - 15.30 uur
dinsdag:8.45 - 15.30 uur
woensdag:8.45 - 15.30 uur
donderdag:8.45 - 15.30 uur
vrijdag:8.45 - 15.30 uur
kvk-nummer:61043451
btw-nummer:NL002054251814
lid VBAG en RBCZ
LidnummerNVTCG ZHONG 2023041
lid van KAB