Artikel Hallo

Panningse werkt als VoetreflexPlustherapeute

“Meer dan aan tenen friemelen”

Bianca Colbers (43) werkt als VoetreflexPlustherapeute in Panningen. Door middel van een voetmassage kan ze andere delen van het lichaam activeren en stimuleren. Het klinkt als hocus pocus, maar dat is deze van oorsprong (preventieve) Chinese massagetherapie volgens Bianca absoluut niet.

“VoetreflexPlustherapie is een combinatie tussen de Westerse en Oosterse manier van voetreflex-massagetherapie”, aldus Bianca. Beide technieken richten zich op specifieke punten van het lichaam. Terwijl op de Westerse manier voornamelijk met een lopende duimtechniek op de voet wordt gewerkt, gebruiken ze in China meerdere technieken om te masseren. Bianca: “Ik masseer de meridiaanbanen, ofwel de energiebanen die door het lichaam lopen en waar de Qi doorheen stroomt, en maak gebruik van acupunctuurpunten. Daarbij masseer ik niet alleen de voeten, maar kan ik ook door het hoofd, benen, armen en rug te masseren iemand beter laten ontspannen en blokkades opheffen. Ik laat mensen aarden, zet hen in hun kracht.

STREAMER: Frans docente

“Ik heb altijd al iets met massages willen doen”, vertelt Bianca. Ze werkt al 19 jaar als docente Frans aan een middelbare school, maar ze wilde meer met haar gevoel bezig zijn. Toen ze zelf wat lichamelijke klachten kreeg, ging ze op zoek naar de oorzaak daarvan. “Zo kwam ik weer bij de voeten uit en ontdekte ik VoetreflexPlustherapie. Toen viel alles op zijn plaats. Dit was mijn ding.” De Panningse besloot in 2011 een driejarige HBO-opleiding VoetreflexPlustherapie te volgen, gevolgd door Medische en Psychosociale Basiskennis. Haar specialisatie is Hooggevoeligeid. Inmiddels studeert ze Chinli-Tuina, een verdieping van 3 jaar op de VoetreflexPlustherapie en start ze komend najaar met Chinese Kruidengeneeskunde. Voor oktober staat een studiereis naar Beijng gepland, waar ze stage gaat lopen in een universitair ziekenhuis.

STREAMER: Apk-keuring voor lichaam

Bianca ontvangt in haar praktijk Pieds nus, dat blote voeten betekent in het Frans, verschillende soorten mensen. “Van zwangere vrouwen tot mannen halverwege de tachtig jaar, baby’s, volwassenen en alles daartussenin. Soms komen ze met hele specifieke klachten, zoals hoofdpijn. De één heeft vage klachten die de huisarts niet kan verklaren, een ander kampt met een burn-out. Zowel lichamelijke als psychische klachten kunnen met VoetreflexPlustherapie worden behandeld.” Elk deel van de voet staat in verbinding met een specifiek deel van het lichaam, ook wel reflexzones geheten. “Eigenlijk moet je het zo zien. Je voeten zijn de afstandsbediening, waarmee je je hele lichaam kunt stimuleren”, legt Bianca uit. Zo staat de grote teen in verbinding met het hoofd en hebben het hart, de longen en de borst een lijntje met de bal van de voet. Het hele lichaam is vertegenwoordigd in de beide voeten. “Door de voeten te masseren op die specifieke plekken, kun je een soort apk-keuring uitvoeren aan je lichaam”, legt Bianca uit. “De meridianen zijn extra gereedschappen om iemand weer in balans te krijgen. Je begrijpt wel, deze eeuwenoude Chinese geneeskunde is meer dan een beetje aan tenen friemelen.”

Voor sommige mensen klinkt voetreflexologie als hocus pocus, als zweverig gedoe. En dat is helemaal niet erg, vindt Bianca. “Je mag er sceptisch over zijn. Je hoeft er niet in te geloven, het werkt. Soms heb ik er echter geen goed gevoel bij. Dan verwijs ik iemand door naar de huisarts. Ik maak je niet beter, dat doe je zelf. Ik raak het aan of benoem het en het is aan jou om er mee aan de slag te gaan. Bewustwording van je eigen lichaam, daar gaat het uiteindelijk om!”